Takiaiskoulu

– No niin, hiljennytäänpä pikku takiaiset, tunti alkaa.

– Timo, onko meillä tänään ryhmätöitä?

– Kyllä, Paavo. Olet Villen pari, ja Carl ja Päivi olette toinen pari. Mutta ei mennä vielä harjoituksiin. Käydään ensin läpi ajatuksianne viime kerrasta, takiaisen kasvutarinasta jättiläiseksi.

– Se kertomus Veikon kantamisesta ulos istuntosalista kultatuolissa oli kyllä vaikuttava. Mieleeni tulivat kuvat Pelestä voitetun MM-loppuottelun jälkeen.

– Oppi-isäni suurin opetus minulle oli, että jos haluat kasvaa, älä jää nojailemaan seinään. Pystyssä ja äänessä, silloin jää naama muistiin. Sama peli millä pärjätään tanssilavalla.

– Minulle jäi mieleen myös se Einon mopoilu pitkin Pohjois-Karjalan sorateitä. Tosin polkupyörä olisi ollut ympäristön kannalta parempi valinta.

– Vaikka armoton jalkatyö on näissä hommissa kaiken perusta, ovat motorisoidut joukot nopean etenemisen kannalta välillä välttämättömiä. Nuorempana miehenä minäkin kokeilin samaa, mutta aika oli jo toinen. Olikohan se Ajankohtainen kakkonen, joka kuitenkin poimi ajeluani jutun kuvitukseen. Ei nekään bensat ihan hukkaan mennyt.

– Minuun teki vaikutuksen, kun kerroit ensimmäisistä, yksinäisistä vuosistasi puheenjohtajana. Ympärilläsi ei ollut montaa uskovaa. Kohta ei ole enää minullakaan.

– Ei se ympärillä olevien määrä lopulta mitään ratkaise. Seuranani olivat kuitenkin ne muutamat uskollisimmat. Usko, toivo ja tahto, loppu on raakaa perustyötä. Näin se menee raveissa ja politiikassa.

– Kerroit, että ensimmäinen jytky oli todella kovan työn takana, mutta sen uusiminen se vasta vaikeaa olikin. Meillä jumittaa tuohon neljään prosenttiin, ensimmäisetkin jytkyt kaukana.

– Tästä siirrymmekin työstämään pareittain matkaa kohti jytkytystä. Tehtävä yksi: keksi oma tapasi ilmaista asiat värikkäästi. Unohda puisevat liturgiat, niitä kukaan jaksa kuunnella. Sutkauttele. Tehtävä kaksi: ideoi, kuinka pysytte otsikoissa. Huonoa julkisuutta ei ole. Tehtävä kolme: laadi puolueesi työmiehen rekrytointi-ilmoitus. Tehtävä neljä: erottaudu massasta olemalla samalla tavallinen. Huomaathan, että Millwallin kaulaliina on jo varattu. Tehtävä viisi: mieti kohde, jota vastustat aina ja intohimoisesti. Tehtävä kuusi: mieti seuraavaa ehdokasasetteluanne. Pidä katto korkealla, ja ovet leveinä. Ja lopuksi tehtävä seitsemän: keksi, millä yhdellä sanalla nimeät saavutuksen voittopuheessasi. Kysyttävää?

– Eikä sinua huolestuta, että me opimme ja onnistumme?

– Uskon kohdallanne maltilliseen kasvuun, en ihmeisiin. Samalla meistä tulee tämän maan ainoa suuri työväenpuolue. Nyt töihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

89 + = 99