Uuteen alkuun

Hyvät naiset ja herrat, vieruspenkkiläiset, edustajakaverit. Vaikka kesä on juuri puhjennut kukkaan, lähestyy ensi huhtikuu kovaa vauhtia. Ulkona on nyt kauniin vihreää, mutta isossa salissa näen sitä aivan liikaa. Sitä värjää myös runsas punainen, ja pelkään värin valtaavan alaa lisää ensi keväänä. Sen sijaan raikas sininen näkyy edessämme toukokuisen auringon pahasti haalistamana, eikä se siitä enää vahvistu. Tasan vuosi sitten uskoimme aivan toisenlaiseen tulevaisuuteen.

Vaikea aika vaatii raskaita ratkaisuja. Tästä hetkestä lähtien jokaisella on vapaus lähteä sinne, minne parhaaksi näkee. Tässa pöydänkulmalla on tulostettuna kaikkien puolueiden ohjelmat, kerratkaa niitä, kuunnelkaa sydämenne ääntä. Kun löydätte uuden suunnan, kulkekaa sitä kohti. Ensimmäiset ovat jo lähteneet. Matka ei tule olemaan helppo, ja kritiikin aallot tulevat keikuttamaan pakolauttaa. Kaiken kokemamme jälkeen kestämme mitä vain.

Uskon, että eurooppalainen demokratia pitää kiinni periaatteistaan. Luotan siihen, että naapuripuolueen toimistolle saapuvalle avun tarvitsijalle myönnetään turvapaikka, ja että oleskeluluvan uusimista seuraavaksi neljäksi vuodeksi tuetaan kaikin keinoin. Meille ei sanota, että käänny takaisin, mene sinne mistä tulitkin, puolueessa puolueen tavalla. Meitä tuetaan sopeutumisessa uuteen ympäristöön. Meidät kotoutetaan uuteen poliittiseen ajatteluun. Löydämme kokemustamme ja osaamistamme vastaavia tehtäviä. Olemme osoittaneet olevamme nopeita ja joustavia oppimaan, kun kansakunnan etu sitä vaatii.

Kapteeni kantaa vastuunsa jättäen vuotavan laivan viimeisenä. Ne meistä, joita kuljettaa musta auto, jatkavat kyytiä loppuun saakka. He varmistavat, että neljän vuoden myrskyisä matka seilataan päätesatamaan saakka. Me emme aio keikuttaa muutenkin kiikkerää hallitusvenettä. Päällystöllä on käytössään hyvä pelastuslautta, jolla suunnata seuraaviin ruorin kääntämisiin joko kotimaassa tai maailmalla. Onnea matkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 72 = 74