Konttorikoti

Koti on suunnittelu- ja asiantuntijatyötä tekevälle yhä useammin myös työpaikka. Neuvottelut ja palaverit hoituvat kätevästi kotisohvalta paikasta riippumattomilla videoyhteyksillä. Etätyön yleistymi­sen myötä toimitalojen työhuo­neet ovat tilankäytön tehostamistoimenpiteistä huolimatta vajaalla käytöllä. Avokont­toreissa on usein hiljaisempaa kuin maalaiskylän raitilla sunnuntai­aamuna.

Eläkkeelle jäädessään ihmiset joutuvat luopumaan työpäivän rutiineista, kollegoiden kohtaamisista ja kokoushuoneiden tiiviistä tunnelmasta. Monelle fyysinen työyhteisö on ollut tärkeä paikka eten­kin sosiaalisen elämän kannalta, eikä siitä irrottautuminen ole helppoa. Vastaavasti oma koti on tullut monelle turhan suureksi. Jälkikasvu on jo omillaan, aiemmin elämää täynnä olleet huoneet kumisevat tyhjyyttään. Yhä useampi iäkkäämpikin ihminen on nykyisin sinkku, heille pieni ja toi­miva koti riittää vallan mainiosti.

Edellä mainittujen tilanteiden mukanaan tuomia haasteita voidaan ratkaista uuden asumismuodon, työpaikka-asumisen avulla. Siinä eläkkeelle jäänyt ihminen vuokraa entisen työhuoneensa tai avokontto­rin työpisteen kodikseen. Toimistopöytä toimii hyvin myös keittiö- ja harrastepöytänä, ja jos patja lattialla tuntuu liian askeettiselta, voi parvisängyllä luoda avaraa tilan tuntua. Yhteinen keittiönurkkaus ja sosiaalitilat luovat yhteisöllistä ilmapiiriä. Työpaikkojen sosiaalinen elämä säilyy vi­reänä, toimitilojen käyttöaste nousee ja siirtymä aktiivisesta työelämästä oloneuvoksen vapauteen on huomattavasti helpompaa.

Työpaikka-asumisen valinnut voi myydä tai vuokrata omistamansa siviilikodin. Vastaavasti vuokra-asuja säästää huomattavan summan siirtyessään asumaan halvempaan työpaikka-asuntoon. Näin työpaikka-asuminen tuo lisätarjontaa etenkin kasvukeskusten vilkkaille asuntomarkkinoille.

Työpaikka-asujalla on työelämään verrattuna menemisen ja tulemisen vapaus, mutta samalla hän voi olla edelleen osa tuttua yhteisöä. Seniori voi siirtää päiväaskareenaan niin sanottua hiljaista tietoa työuraansa jatkavien hyödynnettäväksi. Kaikki voittavat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

− 5 = 5