Opintomatka

Ruotsin parlamentin delegaatio vieraili Suomessa tutustumassa itäisen naapurinsa poliittiseen kulttuu­riin. Matkassa olivat mukana kaikkien parlamenttipuolueiden edustajat lukuun ottamatta puoluetta, jonka kanssa kukaan ei halua ottaa yhteisiä askelia, mutta joka tanssittaa tällä hetkellä kaikkia muita. Vieraita kiinnosti erityisesti, kuinka perinteiset puolueet ovat onnistuneet taltutta­maan täkäläisen populistipuolueen kannatuksen kasvun. Tähän kysymykseen sinikeltaiset parlamentaari­kot saivat yksiselitteisen vastauksen: tekemällä yhteistyötä ja ottamalla heidät mukaan kantamaan vastuun raskasta taakkaa. 

Ruotsalaisille vieraille korostettiin, ettei hallitus saa Suomessakaan koskaan kiitosta, vaikka talous kasvaisi, työllisyys kohenisi ja oluen saatavuus paranisi. Erityisesti työministerin salkku on kanta­mus, jonka kuljettaminen neljän vuoden ajan on varma tie kannatuksen hiipumiseen seuraavissa vaaleissa. Vierailun isännät ja emännät vihjasivat, että pääministerin pesti takaisi pitkäkestoisen syväsukelluksen. Suomessa tähän ei ole kuitenkaan uskallettu lähteä, eikä tälle ole ollut lopulta myös­kään tarvetta. Ruotsalaiset kirjasivat tässä kohtaa keskustelua muistiinpanoja erityisen keskit­tyneesti.

Vieraat ihmettelivät, kuinka meillä voi olla hallitusvallassa puolue, jota kukaan ei edes voinut äänes­tää viime vaaleissa. Sen sijaan puolue, jota kansalaiset äänestivät sankoin joukoin, huutelee nyt oppositiosta käsin. Erityistä hämmennystä herätti uuden ryhmittymän peräti viisi ministeriaition paik­kaa. He tekivät sen lopulta itse, vieraille kerrottiin. Reilu vuosi sitten eteen tullut tilanne johti nopeaan improvisointiin, eikä ratkaisua voitu suunnitella millään tavoin etukäteen. Reilut puoli vuotta ennen seuraavia vaaleja tuolloin aikaansaatu asetelma näyttää kaikkien galluppien valossa toimivalta, perinteisten puolueiden edustajat totesivat nyökytellen yhteen ääneen.

Vieraat kiittivät isäntiä vuolaasti matkan annista. Jäähyväissanoissaan he korostivat, että suomalais­ten on aivan turha tuntea kateutta ja alemmuutta läntistä naapuriaan kohtaan. Meillä on päinvastoin paljon oppimista ja kotiin viemistä suomalaisilta. Ruotsalaiset totesivat, että vaikka blokit tarjoavat äänestäjille selkeitä vaihtoehtoja, tuovat ne mukanaan myös paljon ongelmia. He pitivät valitetta­vana, ettei heidän poliittisessa sanakirjassa tunneta termejä sinipuna, punamulta tai sateenkaari. Suomalai­set puolestaan toivottivat kotiin lähtijöille menestystä toimintakykyisen hallituksen muodostami­seksi onnistumatta täysin peittelemään pientä hymynkaretta suupielissään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

71 + = 72